Събития - Козма Тричков

Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Събития

Събития

Късметът да ти преподава вдъхновяващ учител

**************************************

Бъдете по-добри... и се прегръщайте повече!

Един от най-необичайниге празници -  Международният ден на прегръдката  бе отбелязан от учениците на СУ „Козма Тричков“. Участниците в клуба „Училище и още нещо“ по проект „Подкрепа за успех“ поздравиха своите съученици, като по този начин им напомниха за необходимостта от искрени и топли взаимоотношения. Приятелски прегръдки „се раздаваха“ във фоайето на училището през целия ден, а историята на тази популярна инициатива бе разказана по училищната радиомрежа.  Тийнлидерите Ева и Габи запознаха съучениците си с „научната“ обосновка и други  интересни неща, свързани с този, както се оказа „здравословен“ празник.  Защото…според  проучванията  по време на приятелска прегръдка или 10 минутно държане за ръце, хората не само  обменят топлина, но и… повишават имунитета, стимулират централната нервна система, повишават нивото на хемоглобин в кръвта, предотвратяват сърдечни заболявания и намаляват стреса!

************************************************

Националната седмица на четенето

*****************************

Светът е хубав, светът е чудесен!....

Затворете очи и си отговорете на въпросите: Колко пъти сте прекъснали вашия  приятел, докато ви е разказвал или споделял нещо? Помогнахте  ли на някого днес?  Наранихте ли някого?“

Тези и още много други въпроси бяха зададени на учениците от врачанското училище  „Козма Тричков“ по време на интерактивните занятия на тема „Толерантност“,    проведени по подхода „връстници обучават връстници“ от  тийн лидерите Ева и Габи . По повод Международния ден на толерантността, който се отбелязва на 16 ноември,  учениците говориха за толерантност -  понятие, което се използва често и от всички,  но  за съжаление, не винаги се прилага в реалния живот.

Типични истории от училищния живот бяха представени  чрез форум-театър, като  самите ученици предлагаха варианти за разрешаване на конфликтните ситуации, а  фотоси с толерантно отношение между учениците бяха подредени в изложба  „Часовникът на толерантността“. Но, несъмнено, най-атрактивните участници в  инициативите бяха „малките ни братя“. Под надслов “Дано…до всяко добро същество  застане поне още едно“  кучета и игуани, костенурка и хамстерчета, котаракът Бейли и  рибката Лийзи мирно и кротко „съжителстваха“, демонстрирайки завидна толерантност, участвайки и в дефилето на домашните любимци пред сградата на  училището, спазвайки правилата за движение. А посланието е повече от ясно: Да  бъдем толерантни както във взаимоотношенията помежду си, така и на пътя!

В инициативата  се включиха  и родителите, които подсигуриха присъствието на  домашните любимци - участници в дефилето.

Слънцето толерантно огряваше с последните си есенни лъчи щастливите лица на  децата, а посланието на добре позната ни детска песен  сякаш звучеше още по-  убедително:

„Ако понякога ти дотежи
от чужди обиди и чужди лъжи,
ти не замлъквай, ти не тъжи -
тихо и просто наум си кажи:
Светът е хубав, светът е чудесен!“

*********************************************

Не чакай, а действай!

„Епидемията на 21 век“ - така определят тенденцията към затлъстяване в световен мащаб. Статистиката сочи, че съвременният човек яде много и се движи малко, затова често страда от заболявания, причинени от наднормено тегло.

Как да намалим риска от затлъстяването? Хамбургер или домашен сандвич? Спорт или компютър? Двигателна активност или здравословно хранене? А може би и двете? На тези и други въпроси се опитаха да отговорят учениците от клуба по интереси „Училище и още нещо…“ в СУ „Козма Тричков“ във Враца, като предизвикаха съучениците си да вземат участие в активностите, посветени на Международния ден за борбата със затлъстяването - 24 октомври. 

Под мотото „Не чакай, а действай!“ учениците се забавляваха с игри-щафети, танци и флашмоб. Не липсваше и „умна приказка“ по училищното радио – бе представена официалната статистика за затлъстяването сред децата и юношите в България, дадоха се препоръки за превенция на наднорменото тегло и  информация за най-вредните храни и напитки.

Имаше и апетитни награди  за участниците в забавленията  - сезонни плодове и зеленчуци, които накараха участниците да се преборят за титлата „Полезна и желана храна“.

И както вече стана традиция – народните хора пред училищната сграда привлякоха вниманието на минувачите, а спонтанните аплодисменти и усмивки бяха за всички.

.

Пореден успех на учители от Враца 

Главните учители от СУ „Козма Тричков“ Светла Статкова и Цветелина Гергова и старши учителят Лала Банева заеха второ място на Шестия международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците – 2019“, който се проведе в СОК „Камчия“ в последната седмица на август. Конкурсът е организиран от СБУ, фондация  „Устойчиво развитие за България” и с подкрепата на МОН.

Разработката на врачанските учители „Клубовете по интереси – среда за образование и възпитание“  представя добрите практики и опита на училището в категория „Извънкласна дейност I–XII клас“ на конкурса и в нея се разглеждат значението, ползите и резултатите от дейността на клубовете в образователната институция в контекста на целите за устойчиво развитие и за развитие на редица ключови  компетенции у учениците. Също така се подчертава положителното въздействие на извънкласните занимания за повишаване на мотивацията за учене, за „разчупване“ на стандарта на учебния час и обогатяване на учебния процес, за подобряване на организационно-методическата работа на учителите и не на последно място за привличане и ангажиране на родители и заинтересовани страни.

Изложението на изявените педагози впечатли авторитетното жури и присъстващите учители и директори на училища и детски градини не само със съдържанието си, но и с нестандартния подход на представянето под формата на интервю. Наградите бяха връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и председателя на СБУ Янка Такева.

************************

Нови успехи на наша ученичка

На 27 юни  2019 г. в мраморната зала на Руския културно-информационен център в София се проведе тържествено връчване на наградите на победителите в Международиня ученически конкурс „Заедно в 21 век“.

Сред наградените в раздел „Медийни презентации“ са седмокласничката Памела Петрова – удостоена с втора награда за разработката „Пътешествие в Космоса…..Българските постижения“ и Варя Динкова – ст. учител по ИТ в като нейн ръководител – консултант.

*********************

Враца – 143 причини да се гордеем

С разработка на тема „Враца – 143 причини да се гордеем“ учениците от 11б клас на СУ „Козма Тричков“ се включват в третата инициатива на община Враца "Най-патриотичен клас”. 

Освен множеството родолюбиви инициативи, които организираха и в които се включваха през цялата година, учениците проучваха и събираха факти от различни области, обработиха голям обем информация за природата, историята, бита, икономиката, образованието, културата и спорта в град Враца. Голямо внимание отделиха на видните врачани – от миналото на града и наши съвременници, защото те са пример и мотивация за родолюбиво поведение.

Разработката впечатлява със своята дълбочина и оригиналност, творчески подход и ясно изразена гражданска и личностна позиция. При представянето ѝ в училището младежите и техният класен ръководител Светла Статкова споделиха: „Ние научихме много интересни, любопитни и малкоизвестни факти за родния ни град и ще се радваме, ако чрез нашия материал те стигнат до повече врачани.“ И призоваха „Враца е наш роден град, гордеем се с града си! Гордейте се и вие!“

*************************

СУ "Козма Тричков" представи работа по европейски проекти

            По време на двудневен семинар врачанското училище "Козма Тричков"  представи работата си по европейски проекти за последните две години.

            Акцент бе форумът "Модерното училище - тенденции и предизвикателства", част от дейностите по проект "Европа и 21 век в нашето училище" по програма „Еразъм+“, КД1. Негови модератори бяха участници в структурирани обучителни курсове в Англия, Испания и Италия. Представени бяха електронни платформи и продукти, както и тенденциите в управлението на образователните институции.

            Семинарът "От знания към компетентности" бе част от дейностите по проекта със същото заглавие, по който училището работи от две години съвместно с Румъния, Турция, Естония, Полша, Партугалия и Италия. Проектът се осъществява по програма „Еразъм+“, КД2. Особен интерес предизвикаха представените крайни продукти на партньорството: книгата „Младият учен“ (chain story) – написани истории от ученици от партньорските училища – резултат от проучвателската им дейност, обучителен курс за учители на тема „Интерактивни и неформални методи на обучение“, сборник със задачи по математика и физика на английски език, професионално портфолио – съвместен продукт на учители от партньорските училища, включващо планове на уроци, инструменти за оценка и ресурси за организиране на учебната дейност. Семинарът завърши с обсъждане на проблемите в обучението по природни науки, математика и чужди езици.

            Всеобщо e мнението, че работата по европейските проекти е допринесла за развитието и утвърждаванетона училището като институция с дух на иновативност и новаторство, както и за подобряване на европейския мупрофил на институция, която споделя и развива и положителните европейски практики.

Вестник АЗ-БУКИ -отрази изявата-1, 2

***************************

Клубовете по интереси – среда за образование и възпитание

Разработката „Клубовете по интереси – среда за образование и възпитание“ на педагози от СУ „Козма Тричков“ във Враца е сред номинираните добри практики в категория „Извънкласна дейност I–XII клас“ на Шестия международен конкурс „Извънкласните и извънучилищните дейности – за устойчиво качествено обучение, възпитание и развитие на децата и учениците – 2019“, който тази година бе подчинен на темата „Хуманистична образователна среда в образователните институции за формиране на нравствени и духовни качества у децата и учениците“.

В своето изложение ръководителите на клубове по интереси в училището Лала Банева, Светла Статкова и Цветелина Гергова разглеждат значението, ползите и резултатите от дейността на клубовете в образователната институция в контекста на целите за устойчиво развитие и за развитие на редица ключови  компетенции у учениците. Също така се подчертава положителното въздействие на извънкласните занимания за повишаване на мотивацията за учене, за „разчупване“ на стандарта на учебния час и обогатяване на учебния процес, за подобряване на организационно-методическата работа на учителите и не на последно място за привличане и ангажиране на родители и заинтересовани страни.

На екипа му предстои да представи и защити публично своята разработка на заключителната част на конкурса-семинар в СОК „Камчия“  в края на м. август, когато ще бъдат обявени и призовите места в отделните категории.

******************

Довиждане училище, ваканция здравей!

 

„Новина №1 от страната - всички ученици с нетърпение очакват  лятната ваканция… тя ще настъпи след броени часове!“ С тези думи започна традиционното за учениците на СУ „Козма Тричков“ във Враца забавно музикално-танцувално  междучасие  „Довиждане училище, ваканция здравей!”.

Смешни истории от ученическото ежедневие, лично творчество,  песни, танци, шеги и закачки бяха поднесени от участниците в клубовете за занимания по интереси, което  допринесе за и без това празнично предваканционното настроение. Тържествена нотка в забавлението внесе церемонията по награждаване  на учениците,  завършили учебната година  с отличен успех и допринесли за издигането на авторитета на училището.

Криейки се в сянката на дърветата, публиката  емоционално реагираше на изпълненията на талантливите си съученици, които се раздаваха на  импровизираната сцена – основно ремонтираната площадка пред сградата на училището. Палещото слънце не уплаши участниците във флашмоба, организиран от треньорката по зумба Малина Миладинова, а в изпълнението на народни хорá, с които завърши „междучасието“, се включиха разхождащите се наблизо невръстни малчугани и техните майки и граждани на Враца.

Най-тъжното бе, че заедно с дългоочакваната ваканция щяла да дойде и раздялата със съучениците, учителите, училището…, но, едно е ясно - новата учебна година ще започне след броени месеци!

************************

Отбелязаха Международния ден на детето

С рисунки на асфалт, спортни игри и музикални междучасия учениците от врачанското училище „Козма Тричков“ се повеселиха по повод предстоящия Ден на детето 1 юни. Въпреки мрачното небе и надвисналите над Балкана дъждовни облаци, кръшните хора и ръченици приповдигнаха настроението.

Празникът завърши с общото решение, че подобни забавления би могло да се провеждат всяка седмица.

**************************

Момчето се завърна!

Момчето не само не си отиде, момчето се завърна! Позволяваме си така да определим посещението на актьора Филип Трифонов в училище „Козма Тричков“ в деня на откриването на паметника-чешма в памет на кинорежисьора Людмил Кирков, роден във Враца и заснел едни от най-популярните български филми, сред които и „Момчето си отива“. Той разгледа с интерес изложбата с черно-бели фотоси от култови сцени от филма, снимани в сградата на училището, и цветните такива на съвременните ученици.

Обичаният актьор, изиграл ролята на Ран във филма, си припомни някои от сцените и позира отново. 

Наградени ученици

Медали с логото на училището, грамоти и предметни награди връчи директорът на училище „Козма Тричков“ във Враца на ученици от елитното школо. Повече от петдесет възпитаници на училището бяха отличени за значими резултати и постижения в образователната дейност, в заниманията по интереси, в областта на изкуствата и спорта,  за принос към развитието на училищната общност и за издигане на авторитета на образователната институция през настоящата  учебна година и по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Директорът на училището Нели Борчева благодари на изявените ученици и техните учители за доброто им представяне и им пожела нови завоевания в различните области на знанието, изкуствата и спорта. 

*****************

НАГРАДЕНИ УЧИТЕЛИ

По повод 24 май – Деня на българската просвета и култура директорът на врачанското училище „Козма Тричков” Нели Борчева удостои с Наградата на СУ „Козма Тричков“ и връчи плакети, грамоти и финансови премии на изявени педагогически специалисти от училището.

Директорът отбеляза приноса на старши учителите Светла Димитрова, Жана Димитрова, Лала Банева, Лилия Химирска, Антоанета Давидкова за значимите резултати и постижения в образователната дейност, в заниманията по интереси и граждански принос към развитието на училищната общност и за издигане на авторитета на образователната институция, както и всеотдайността, личната отговорност и инициативност на всеки един от педагозите.

Връчените отличия имат за цел да удостоят с признание и да поощрят педагогическите специалисти за техния професионализъм, да мотивират и стимулират професионално-творческото израстване на педагогическите специалисти и да поощрят и утвърдят положителните примери и кариерното развитие на учителите.

****************

Открита е Къщичка за книги, финансирана с дарителската кампания на Сдружение „Обществен дарителски фонд за Враца”. Дарител на къщичката е фирма „Гергьовче“. Специални гости на събитието  Вал Стоева, Силвия Врачовска, Милена Латова и Ирина Иванова.

*************

Учениците от СУ "Козма Тричков"

взеха участие в дискусия върху спорен финансов казус, част от младежката информационна кампания „Мисия платено“ на АКАБГ

На 17 май т.г. в СУ "Козма Тричков" във Враца се проведе образователна среща с ученици от 11 клас, част от младежката информационна кампания „Мисия платено“ на Асоциация на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Срещата е стартова за третия етап от Инициативата, чиято цел е повишаването на финансовата култура на населението, особено при младите хора. В първия етап идентифицирахме основния финансов проблем при българите, а именно ниската финансова култура и предизвикателството пред младите хора у нас да управляват правилно финансите си, изпадайки в задължения на по-късен етап от живота си. Във втория етап посетихме училища в Димитровград, Габрово, Русе, Велико Търново, Стара Загора, където говорихме за важността да сме финансово грамотни.

На срещата с учениците от училището, представител на Асоциацията в лицето на Пепи Димитрова- пиар на АКАБГ, се срещна лично с учениците, за да им помогне с практически съвети за управление на личните финанси и изготвянето на бюджет.

Двата отбора ни изненадаха с финансовите си знания и дисциплина, дискутирайки казус на тема: “За” или “Против” даването на пари на заем на приятел.


Младежите защитиха достойно тезите си, напомняйки ни колко е важно да обмисляме добре решенията, които взимаме, да правим разлика между „вяра“ и „доверие“,  да бъдем обективни в преценката за приятелите си.

*****************************************

Изпращане на зрелостниците

Абитуриентите от Випуск 2019 , бяха изпратени на тържествена
церемония пред сградата на училището. 

 

***********************

Ученици отгледаха и засадиха собствени дървета

Учениците от клубовете за занимания по интереси "Природолюбител" и „Приятели на природата" във врачанското училище „Козма Тричков" организираха със съдействието на Община Враца и родители залесяването на част от крайречния булевард в града с отгледани от самите тях фиданки.

Малките природолюбители са участници в проекта на „Дайкин –България“, чиято цел е повече дървета за България, засадени от децата на България, и като награда получиха  30 комплекта за отглеждане на собствено дърво.

************************

Призови места за врачански ученици

 За поредна година ученици от врачанското училище „Козма Тричков" взеха участие в Пролетната академия "Вселена на природните науки", където завоюваха призовите две втори и едно трето място.

Петокласниците Пламена Иванова и Радостина Златковска и шестокласникът Стилян Петров бяха допуснати до втория кръг на състезанието след успешно преминатите он-лайн курсове по природни науки и успешно покрит финален тест. Във втория кръг на състезанието учениците решаваха практически задачи, като извършваха експерименти и демонстрации.

Домакин на състезанието бе ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, а провеждането му има за цел да предизвика интереса към природните науки и технологии сред учениците в прогимназиалните класове, които правят първите си стъпки в тези области.   

 

********************************

НАЦИОНАЛНА ОЛИПИАДА ПО ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ

19 -21 . 04. 2019 Г. гр. Трявна

От 19 до 21 април 2019 г. в живописния самобитен град Трявна се проведе Националната олимпиада по Гражданско образование за ученици от I-XII клас. Олимпиадата беше организирана от МОН и РУ на МОН - Габрово. Домакин на събитието беше прочутото Славейково училище - СУ "П.Р.Славейков", гр. Трявна.

Ученичката Ивет Божидарова Ненкова от XII Б клас на СУ "Козма Триков" с ръководител учителката по история и цивилизация и свят и личност Светла Димитрова се представи отлично в III -та възрастова група и беше отличена с лауреатско звание. Ивет    Ненкова защити проект на тема

"Да опазим чистотата в нашия град чрез граждански вот!"

Ивет и г-жа Димитрова след награждаването с доц. д-р Здравко Попов катедра по философия СУ "Св. Климент Охридски", член на изпитната комисия на III възрастова група

*****************************

Отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция

С интересни инициативи в СУ „Козма Тричков“ във Враца отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция.

Бе проведен открит интерактивен урок  в Регионалния исторически музей, като учениците разрешаваха загадки, свързани с врачани, взели участие в Учредителното събрание през 1879 г. В часа на класа се запознаха с историята и значението на Търновската конституция за установяването на българската държавност. Особен интерес предизвика мини-музеят на Търновската конституция, който бе изложен във фоайето на училището.

Също така група ученици се включи в Деня на отворените врати в Районен съд –Враца, като по време на посещението учениците се запознаха с работата на съда.

**********************************

Един нетрадиционен час по БЕЛ- РП с ученици от 5 клас по повод 130 години от рождението на Чарли Чаплин- една от най-креативните личности в ерата  на нямото кино. Интерактивният урок "Открий комика гений"
се проведе в РБ " Хр. Ботев"- гр. Враца

**************

Поздравления за петокласничката  Габриела  Крумова,
единствената класирана на първо място с максимален брой точки на 

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА "ЛЮБОСЛОВИЕ".

****************************

С шарени чорапи за Международния ден на хората със Синдром на Даун

**************************************

Обучение подпомага  кариерното ориентиране и развитие на подрастващите

Александър Стефанов,  Елица  Маринова, Мария Коцева и Божидар Тошев - гимназисти  от СУ „Козма Тричков“ се включиха в обучение по проект „Кариерна РАКЕТА: уважение, възможности, избор, знание, равенство и обучение”, чиято основна тема  бе свързана с кариерното ориентиране, избора на професия и подпомагане на младите хора при избор на кариера и професия чрез премахване на стереотипите, определени от пола.

В продължение на три дни заедно с връстници от Козлодуй, Елена, Русе и Варна те се запознаваха с историите на известни личности, успели в своята професия. Въз основа на интерактивно поднесена теоретична част младежите интерпретираха сериозните въпроси за равнопоставеността и стереотипите, наложени в обществото под формата на проектни задания, ролеви игри, решаване на казуси, разиграване на етюди по даден сюжет. Врачанските ученици получиха овациите на публиката и организаторите и заслужено спечелиха първо място за разиграния от тях етюд.

Участието в проведеното обучение е една от многото дейности, които се изпълняват в училището, както от учителите, така и от учениците с активното участие на родителите. Чрез специално разработени модули темата за равнопоставеността на половете се интерпретира чрез различните учебни предмети, провеждат се обучения по метода „връстници обучават връстници“, споделят се знания, преживявания, информация. Предстои провеждането на училищен фестивал „Кариерна ракета“, по време на който учениците ще имат възможност да се срещнат с професионалисти от различни сфери, да се запознаят с нетрадиционни за съответния пол професии, ще дискутират темата за равнопоставеността на половете и правото на кариерен избор.

Международният проект „Кариерна ракета“ се изпълнява още в Румъния, Гърция и Хърватска, а основната му цел е да подпомогне равния старт в професионалния живот момичетата и момчетата и да повиши капацитета на учителите и възпитателите да интегрират темата за равнопоставеността в цялата учебна програма и я поставят в основата на гражданското образование. Чрез дейностите на проекта се очаква да се повиши  тяхната информираност и чувствителност  по отношение на равнопоставеността в кариерното развитие и да се привлекат повече ученици към избор на високотехнологични специалности и научна кариера, за да се улесни и постигането в обозримо бъдеще на глобалните цели за устойчиво развитие, към които България се присъедини. 

**********************************

3 МАРТ – НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ

*********************************************

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

С екскурзия до Плевен, посещение на Плевенската панорама и Историческия музей в града завършиха дните по повод патронния празник на СУ „Козма Тричков“ във Враца. Училището посвети на патрона си и предстоящия национален празник серия от инициативи, в които се включиха малки и големи ученици от училището. Сред тях са тържествен час на класа, изложби, рецитали, подреждане на тематични кътове в училищната сграда, празнично предаване по училищното радио.

Тази година се навършват 212 години от рождението на Козма Тричков и 152 години от неговото завещание. Образователната институция, която е една от най-старите в града, продължава да следва завета на своя патрон, като осигурява условия и среда за обучение и развитие на подрастващите чрез изграждане на образователно пространство, в което всеки да намери своето място и мотивация, да почувства и съпреживее ситуация на успех, да овладее полезни компетентности и умения, които да развие и прилага за себе си и в полза на общността. 

********************************

Tържествен час на класа в 10а клас

На 28.02.2019г беше проведен тържествен час на класа в 10а клас. Учениците се запознаха с живота и делото на своя патрон Козма Тричков. Чрез изработена презентация от тях беше представена информация за него. Десетокласнците се запознаха и със завета на врачанския родолюбец, благодарение на когото днес имаме възможността да се учим в построената сграда на училището, носещо неговото име. 

************************

Баба Марта раздаде мартенички на децата

Днес ученици от Vв клас в СУ "К. Тричков", придружени от педагогическия съветник госпожа Виктория Мойсова, посетиха ДГ " Щастливо детство" . Заедно пяха, танцуваха и се забавляваха, а след това Баба Марта раздаде мартенички на децата, които да поставят утре на ръчичките си за здраве и благоденствие. 

***********************************

Незабравим за вечни времена

Различен час на класа под мотото „Незабравим за вечни времена“ бе проведен в училище „Козма Тричков“. В началото бе показана видео анкета на шестокласника Никола Асенов, в която връстниците му отговаряха на въпроса „Какво е Левски за вас?“, след което бе представена драматизация на Вазовия разказ „Апостолът в премеждие“. Петокласниците изнесоха рецитал от стихове на български класици в памет на Апостола, а млади литературни таланти, вдъхновени от подвига на най-великия българин, представиха личното си творчество. В съзнанието на аудиторията за дълго време ще останат думите, внушени от стихотворението на Ева Йорданова:

Висок и строен,

българин достоен.

Сърце – туптящо,

за борба горящо.

Жертвал се за наща свобода,

незабравим за вечни времена.

**************************************

Наши ученици разработиха приложение

14 февруари-да отпразнуваме този ден по един по различен начин

Цветан Гергов и Владимир Петров, ученици от 10А клас-Профил-ИТ изработиха уникално функциониращо приложение за анкетиране на съучениците си/ за обратна връзка ученик- педагогически съвет/.В коридорите на сградата на СУ “Козма Тричков“ ще бъдат поставен стикери с уникален QR код. След сканиране на този код със смартфон, учениците ще имат възможност да попълнят анкетата на телефона си за предстоящото събитие. Цветан и Влади са разработили програмата и визията на анкетата, така под формата на приложение учениците ще могат да дават своето мнение и по други важни събития в училище.

По този начин в СУ „Козма Тричков“ успешно се реализират знанията на учениците от часовете по информатика и ИТ, новите технологии и техните интереси.

************************************

Екип на „Работилница за репортери” се срещна с ученици от гимназиален етап на училището и представи темата на образователния конкурс за 2019 – „Пътят към дома“. Участниците са предизвикани да представят богатството и красотата на родния край – причината да останеш тук, причината където и да странстваш по света, винаги да искаш да се връщаш вкъщи! Основната цел на конкурса е да стимулира интереса на учениците към журналистическата професия и комуникациите, да развие таланта и уменията им за творческо писане, както и да представи и популяризира историческите, културните и природни богатства на родния край.

*******************************************

Заедно за по-добър интернет

На 5 февруари се отбелязва Международния ден за безопасен интернет, който тази година е под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

Държавната агенция за закрила на детето организира кампания, с която цели да насочи вниманието към необходимостта да се обединят усилията на всички – институции и родители - за превръщането на интернет в по-безопасна и благоприятна за развитието на децата среда.

В тази връзка и с цел превенция за намаляване на злоупотребите с деца в интернет в  СУ „Козма Тричков“ са разработени правила и други училищни документи, които съдържат конкретни изисквания за етично поведение в онлайн среда, въвеждат регулации за онлайн безопасност, както и мерки срещу рисково поведение в интернет, кибертормоз и други заплахи.

СУ „Козма Тричков“ се присъединява към кампанията и апелира родителите да се възползват от приложението „Protect Your Kid“, което  На интернет страницата на Държавната агенция за закрила на детето, в рубриката „Децата в информационното общество“ е публикувана информация и линк към него. Приложението позволява на родителите да контролират времето, което детето им прекарва в социалните мрежи, както и да ограничават достъпа до неподходящо онлайн съдържание. То съдържа GPS функция, посредством която родителят може да се информира за местоположението на своето дете по всяко време. В същата рубрика е публикувана и полезна информация как родителите могат да упражняват контрол върху съдържанието,  което децата им достъпват в интернет и по този начин да ги предпазват от рисковете и опасностите във виртуалната среда.

********************************************

Дубъл за школо от Враца на хандбал

Две формации на СУ „Козма Тричков“ се представиха отлично в общинския турнир по хандбал от веригата „Ученически игри“, похвалиха се от ръководството на училището. Девойките извоюваха първото място при 8-10 клас, след като победиха връстничките си от ППМГ и СУ „Христо Ботев“. Ванеса, Божидара, Диляна, Нели, Антония, Преслава и Силвия напълно оправдаха доверието на треньорите Людмил Луканов и Илиян Печов. Първенецът продължава в следващия етап – областното първенство.

Отборът на „Козма Тричков“ се нареди на второ място при юношите в същата възраст.

Още една титла извоюва съставът на школото при момичетата 5-7 клас.

 Силата на нацията идва от целостта на дома

 „Затворете очи и си представете вашите семейства….“, така започна традиционната за врачанското училище „Козма Тричков“ инициатива „Моето семейство“, в която взеха участие петокласници и шестокласници, техните родители и гости.

Във времето, когато семейните ценности и любовта постоянно се подлагат на порой разнородни атаки – духовни и морални, а партньорството между училището  и  семейството е необходимост, учениците и родителите търсеха отговори на въпросите: Кога любовта се превръща в семейство? Каква е разликата между патриархалното българско семейство и семейството на 21 век?... Калина Тодорова от отдел „Краезнание“ от  РБ „Христо Ботев” запозна аудиторията с любовта, сговора и задругата в патриархалното семейство.

Ученици от петите класове представиха своите семейства и забавни семейни случки, а състезанието  „Най-Як“ родител,  предизвика интерес както сред децата, така и сред родителите им. За доброто настроение се погрижиха шестокласниците с весели песни и драматизации на поучителни притчи.

На финала прозвуча стихотворение, написано специално за срещата от родител – едно силно доказателство за това, че разстоянията не пречат на обичта и уважението в истинското семейство:

"Когато потънеш в милионния град, се сещаш за онова малко нещо.

Закътан в скалите на тъмен балкан, там свети градче с пламъка на семейство.

И виждаш перчема на прекрасния син, ръка любима те гали.

Отпиваш от виното с дъх на пелин и всичко те милва и гали.

И става ти топло макар и далеч, и свършват се всичките гари.

Денят така или иначе е такъв, че по християнски свещица се пали“

Инициативата и нейното послание потвърждават думите на китайския мислител и философ: "Силата на нацията идва от целостта на дома"

****************************

Благотворителен Коледен концерт 

ще се проведе на 18  декември от 18 часа в Младежки дом-Враца.

 **************

Световен ден на толерантността

Морското свинче Гари, рибката Тери, леопардовите гекони Джекх и Хъни, папагалите Рио, Джеги и Славена, хамстерите Пухчо и Пухка, котката Белан, кучето Джеси  впечатлиха със своето присъствие и толерантно поведение малките и големи ученици на училище „Козма Тричков“ във Враца. Те бяха част от изложбата на домашни любимци под надслов „Имам си приятел пръв“, която се организира по повод 16 ноември – Световен ден на толерантността.

Днес повече от всякога можем да си зададем въпроса „Толерантни ли сме?“ Отговори потърсиха учениците чрез „Дървото на споделените добрини“, където поставиха своите послания и споделиха извършените от тях добри дела. Призив да сме толерантни не само един ден отправиха към съучениците си членовете на училищния ученически съвет и раздадоха детелини с десетте правила на толерантността.

 Нестандартният подход при организиране на инициативите, както и различните активности работеха за това – подрастващите да станат активни участници в живота на своята училищна общност и да имат отговорно гражданско поведение.   

*****************

**********************

************

****************

Поздравления за достойното представяне на десетокласника Андрес Андреев на НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО РУСКИ ЕЗИК!

 

 

*************************

Национална седмица на четенето
В Националната седмица на четенето от 22 до 26.10.2018 г. се включиха учениците от 5-9 клас на училището, които заедно със своите учители по български език и литература Елка Василева, Виолета Лилова, Цеца Иванова показаха отношение към четенето като ключово умение и проведоха множество инициативи: четене на откъси от любими литературни творби, посещение на РБ „Христо Ботев”- Враца и срещи с утвърдени и млади автори, групови проекти за любима книга и автор, състезания по правопис и за най-добър четец и разказвач, драматизация на българска народна приказка.

Музикално студио "Импресия" на сцената на заключителния форум по проекта "Твоят час" - 15.10.2018 г.
 

*********************************************

Жана Димитрова-учител от нашето училище, пише за престижен сборник

Изданието е „Русистика Болгарии“ е дело на ИРЯП – Москва и е отпечатано тази година.
Сред 25-те автори, които пишат по темата на броя - успехите и постиженията на изучаването на руския език в България, е
и Жана Димитрова, старши учител по руски език в СУ „Козма Тричков“. Материалът й е озаглавен „Диалоговое обучение на уроках русского языка в болгарской школе“ и според експерти в областта на образованието е сериозен пробив на местен преподавател в подобно академично издание.

*****************************
Гости от Лондон

От 27 до 30.09 СУ "Козма Тричков" и ПЕГ "Йоан Екзарх" бяха домакини на 14 ученици и 2 учители от Емерсън Парк Академи Лондон. Гостите се запознаха с историята ни и бяха възхитени от нашата природа. Освен двете училища, лондончани посетиха Историческия музей, комплекс Вестителят, пещера Леденика, Белоградчишките скали, пещера Магурата, езерото Рабиша и римска крепост до Зайчар. Визитата е част от програмата за деня на европейските езици.

Актуално | Училищни символи | Събития | Обучение | Документи | За нас | Проекти | Основна карта на сайта

Назад към съдържанието | Назад към

главното меню