Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Проект "Твоят час"-2016/2017 -

Проекти > Твоят час
 


Ваканция,  здравей!

Могат ли бизнес и изкуство да вървят ръка за ръка? Могат ли комерсиалните интереси да се съчетават с художественото творчество?  Отговори на тези въпроси дадоха учениците и техните родители и учители във финалното си занимание в клуба „Светът на младите“.
„Творци, изборът е ваш!“. С този призив членовете на клуба, който работи по проекта „Твоят час“ във врачанското училище „Козма Тричков“ се обърнаха към съучениците си в станалото вече традиционно  шоу „Ваканция, здравей!“.
На сцената си дадоха среща елементи  от  хумористично и танцувално латино шоу,  ММА прийоми, фешън зона, уроци за начинаещи художници и други нестандартни изпълнения на различните таланти на училището. А публиката, освен че се забавляваше от сърце, имаше възможността  да избере най-интересното и най- атрактивно  изпълнение, съчетаващо забавлението и „умната приказка“.
На финала „новото“ време не успя да промени традициите и с голямо удоволствие публика и артисти се хванаха на хорото, а вместо „иху“ и „аху“ звучаха пожеланията за весела ваканция, изпълнена с много вълнуващи  и емоционални  преживявания
.  

Математиката – интересна и забавна

В края на учебната година в актовата зала на СУ „Козма Тричков”- Враца ученици, участващи в проекта „Твоят час”, демонстрираха своите математически и дигитални знания, умения и компетентности в областта на математиката и информационните технологии. Те показаха, че математиката не е трудна и скучна, а забавна и интересна наука. Три отбора се състезаваха в четири кръга, в които решаваха забавни и логически задачи, базирани на българския фолклор, съставиха кръстословица,  представиха мисли и историята на известни математици и играха на „бесеница” с термини от дигиталния свят.
Участниците и публиката доказаха, че математиката присъства навсякъде в нашия живот, включително и в изкуствата и представиха презентация за известни личности, изявени едновременно в  областта на музиката, изкуствата и математиката, и видеоклип за числото „Пи”. Членовете на групата „Дигитални умения“ запознаха присъстващите с опасностите, които ни дебнат в интернет пространството, а членовете на групите по математика показаха постери, табла и макети на геометрични фигури, изработени от тях и родителите им в часовете по проекта.
Публиката, сред която бяха поддръжници на състезателите и родители, активно се включи в подготвените за нея игри и музикално-математическа кръстословица.  Всички изявили се участници и публиката получиха атрактивни награди и грамоти.
През учебната година в групи за занимания по интереси и за преодоляване на обучителни затруднения по проекта „Твоят час“ бяха обхванати повече от двеста ученици от училището. Резултатът от допълнителните извънкласни занимания е налице – повишена мотивация за учебна работа, разнообразяване на учебния процес, възможности за изява, придобити ключови компетентности.
Училището вече планира дейностите по проекта за следващата учебна година и предвижда разнообразяване на видовете занимания и активности с учениците.

 

Благотворително театрално представление

На 13 март в Камерната зала на Драматичен театър - Враца, бе представен спектакълът "Малкият принц" по Антоан дьо Сент Екзюпери.
Представлението е благотворително и е дело на ученици от Театралното студио при СУ "Козма Тричков" с ръководител Виолета Лилова.
Сред изпълнителите се нареди и актьорът от Врачанския театър - Георги Грозев, който помогна учениците по-успешно да се превъплътят в образите на героите и емоционално да предадат идеите на писателя.
Драматизацията е резултат от работата на училището по проекта "Твоят час" на Министерството на образованието.
Публиката бе възхитена от сценичното присъствие на театралите и очаква тяхното следващо представление, а събраните средства ще бъдат дарени на млада жена – учителка по български език и литература, която има нужда от финансова подкрепа за скъпоструващо лечение.   

С розова фланелка срещу тормоза и
агресията между учениците


По традиция  в последната сряда от февруари училище „Козма Тричков“ отбеляза Световния ден против тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка".
Членовете на училищния ученически съвет и участниците в клубовете „Светът на младите“, „Дигитални умения“ и „Млад турист“ по проекта „Твоят час“ раздадоха на  връстниците си розови панделки – знак на съпричастност и израз на позиция за неприемане на тормоза в училище. С особен интерес преминаха интерактивните занимания по подхода „връстници обучават връстници“, дискусиите за кибертормоза, които бяха онагледени с презентации и постери.
Емоционален щрих на инициативата придадоха пуснатите в небето розови балони и извилото се хоро пред сградата на училището, на което се хванаха, както учениците и учителите им, така и случайни минувачи.


В деня на влюбените

Интерактивни игри, разсъждения върху мисли за любовта и презентация на тема „Любовта в литературата” събра учениците от групата по проекта „Твоят час” с ръководител Цеца Иванова и библиотечните работници от Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца на 14 февруари.
Резултатът – избраните от учениците любими фрази ще бъдат мото на заемния отдел на библиотеката в рубриката „Мисъл на деня”.


Клуб "Историк" заедно с РИМ-Враца


Учениците изработиха мини макет на изложбена зала в музей след като бяха запознати и проведоха разговор за музеите.



Kлуб „Светът на младите”

Седмицата на толерантността и правата на децата-
„Хей, ние сме деца!”

Назад към съдържанието | Назад към главното меню