Козма Тричков

Търсене
Отиване към съдържанието

Главно меню

Проект "Твоят час"-2017/2018

Проекти > Твоят час
 

Ваканция, здравей!

На лов за знания и забавления под мотото „Ваканция, здравей!“се спуснаха учениците от групите по проекта „Твоят час“ на врачанското училище „Козма Тричков“. Разпределени в смесени отбори с участници от всички групи по проекта, децата участваха в интерактивни игри, решаваха забавни задачи, кръстословици и музикални загадки, подреждаха пъзели и откриваха скритите в тях артефакти и туристически обекти, построиха екологична пирамида и подредиха изложба с изработени предмети в занятията на клубовете през годината. Най-смелите пък имаха  възможност да демонстрират баланс на тялото и ума на въжето за слаклайн. В паузите между рубриките присъстващите се насладиха на музикално-артистичните изпълнения на талантите на училището, а родители и гости споделяха удовлетворението си от креативността, ентусиазма и активността на децата.

За активното си участие в събитието и в многобройните изяви на групите през годината учениците получиха  грамоти и предметни награди. А общата снимка пред сградата на училището ще съхрани спомена от една интересна, вълнуваща и успешна учебна година на работа по проекта „Твоят час“.„Спящата красавица“ на врачанска сцена

„Живели някога добър цар и мила царица, които дълги години чакали да им се роди детенце. Най-накрая съдбата ги дарила с момиченце, което те нарекли Аврора….“ С тези думи на разказвача артистите от театралното студио на СУ „Козма Тричков“ с ръководител Виолета Лилова пренесоха зрителите във вълшебния свят на приказката „Спящата красавица“.

Драматизацията е продукт от работата на формацията по проекта „Твоят час“ и бе поставена в препълнената камерна зала на Врачанския театър. Учениците-артисти успешно се превъплътиха в образите на героите и с много талант, вдъхновение и емоция предадоха посланието на творбата – любовта и добротата побеждават злото, коварството и омразата.

Поздравленията, цветята, бурните овации на публиката и удовлетворението от успеха са не само висока оценка за показаното на сцената, но и силна мотивация за подготовка на следващия спектакъл.

Участие във Великденската работилница

Членовете на клуб „Приложно изкуство“ с ръководител Росица Иванова, който работи в училището по проекта „Твоят час“, и родители се включиха в организираната от Община Враца Великденска работилница. Всеки участник имаше възможност да избира как да направи своето писано яйце като използва различни традиционни и нестандартни техники.

Светът е различен и е за всички

Във врачанското училище „Козма Тричков“ се проведе традиционното пролетно училищно състезание „Ами, сега...?!”. Тази година то бе под знака на Международния ден срещу дискриминацията – 21 март. Организатори на проявата са членовете на клуба „Светът на младите”,
който функционира в училището по проекта „Твоят час“.

Състезателите, разпределени в пет отбора, демонстрираха своите непредсказуеми умения в няколко състезателни кръга, като застанаха в неочаквани роли. В преливащата от емоции и настроение зала момчетата се преобразяваха в „Мастър шеф” при приготвянето на сандвичи, в „Модни дизайнери на свободна практика” при зашиването на копчета и фризьори-стилисти, които сплитаха плитки.   Не по-малко предизвикателна бе надпреварата и за момичетата, които показаха майсторски умения в дриблиране с футболна топка,
заковаване на пирони и завиване на болтчетата.

Публиката не остана равнодушна към всичко, което се случваше на сцената, учениците бурно подкрепяха своите отбори, а  представителното жури – учители и родители, бе много затруднено с оценяването на състезателните кръгове и щедро раздаде награди на всички участници.

Скритата идея на състезанието, че всички сме различни и че хората трябва да се приемат такива, каквито са, без да се подценяват възможностите им, бе подкрепена  и с инициативата на съпричастност с болните от синдрома на Даун – децата обуха шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен!

Да посадиш дърво...

Народът ни е казал, че като посадиш дърво поставяш началото на една малка вечност.
С подкрепата на община Враца учениците от 10а клас с класен ръководител г-жа Виолета Лилова засадиха коледните си
елхички в градинката зад паметника на Христо Ботев.
Така след време ще им се радват и ще се гордеят, че са оставили нещо след себе си!

 

1 декември- световен ден за борба със СПИН

На 1 декември, учениците от клуб „Здраве и екознание” по проект „ Твоя час” към СУ „Козма Тричков” , отбелязаха Световния ден за борба със СПИН. На учителите и учениците от училището, бяха раздадени червени панделки(международен символ на анти-СПИН кампанията).
Учениците от училището, изгледаха презентация по превенция на ХИВ/СПИН, пътищата за предаване на болестта, начините за предпазване, всички увреждания, които причинява вируса. По време на голямото междучасие бяха пуснати червени балони в знак на съпричасност с хората живеещи с ХИВ.

Ден на християнското семейство

В  навечерието на Деня на християнското семейство, оставяйки  настрана проблемите и тревогите си, съмненията и разочарованието си, умората и раздразнението си учениците от 5А клас,  участниците в клуба „Светът на младите”, по Проекта „Твоят час”, техните учители и родители  отбелязаха християнски празник във втория си дом – училище.   С много емоции и настроение децата запознаха своите родители с традициите и обичаите, които са характерни за празника Въведение Богородично,  представиха проекти и презентации на тема  „Моето семейство”, разиграваха сценки, пяха песни, свириха на китара, играха хора  и ...бяха едно сплотено семейство от ученици, учители и родители. Въпреки, че учениците  в клуба са заедно само от няколко месеца, „училищно семейство” с всеки ден става все по-сплотено, а „семеен живот” все по-интересен. Децата са активни участници във всички училищни и общински инициативи и тържества, работят по Проект „Америка за България” – „Фортисимо в час”, носители на грамота на Национален конкурс за най-усмихнат клас на България. И всичко това е благодарение на „здрави семейни връзки” – сътрудничеството между училището, учениците  и родителите. Защото те винаги са ЗАЕДНО, така, като трябва да бъде в едно християнско семейство.

http://www.tv-vratsa.bg/bg/den-na-hristiyanskoto-semeystvo/

Учениците от клуб „Млад турист“ се включиха в тържеството по случай 140 години от освобождението на града от турско робство.

 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню